Angst therapie

Angst therapie bij Gaby Jurczyk, praktijk Sterke Basis

Inhoudsopgave

Angst therapie

 

Iedereen ervaart wel eens angst. Het is een natuurlijke reactie op dreiging of onzekerheid. Maar wanneer angst de overhand neemt en aanwezig is zonder duidelijke reden, kan het wijzen op een angststoornis. Ik begrijp dat leven met een angststoornis uitdagend en belemmerend kan zijn. Met mijn gespecialiseerde angst therapie en een persoonlijke aanpak help ik je om de oorzaak van je angsten te begrijpen en deze effectief te overwinnen.

Hoe herken je angst?

Angst kan zich op vele manieren uiten, en de symptomen kunnen zowel psychisch als fysiek zijn. Herkenning is een cruciale stap naar herstel. Hier zijn enkele veelvoorkomende signalen dat je mogelijk te maken hebt met meer dan gewone dagelijkse zorgen:

 • Constant piekeren en zorgen maken over alledaagse zaken
 • Het gevoel hebben dat iets slechts zal gebeuren, zelfs zonder specifieke aanleiding
 • Vermijden van sociale situaties of specifieke plaatsen uit vrees voor paniekaanvallen
 • Fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten, trillen of een benauwd gevoel

Symptomen van een angststoornis

Een angststoornis kan diep ingrijpen in je leven en activiteiten. Enkele specifieke symptomen kunnen zijn:

 • Overmatige angst en zorgen, bijna elke dag
 • Moeilijkheid met het beheersen van bezorgdheid
 • Rusteloosheid of een gevoel van opgewonden of nerveus zijn
 • Slaapproblemen, zoals moeilijk in slaap vallen of onrustig slapen
 • Irritatie en concentratieproblemen

Lichamelijke symptomen:

Angststoornissen kunnen naast psychologische ook diverse lichamelijke symptomen veroorzaken. Deze fysieke symptomen zijn vaak een direct gevolg van de stressrespons van het lichaam, die wordt geactiveerd door angst. Hier zijn een aantal veelvoorkomende lichamelijke symptomen van angst:

 • Hartkloppingen en versnelde hartslag: Dit is een van de meest voorkomende symptomen. De angstreactie zorgt ervoor dat het hart sneller gaat kloppen, wat duidelijk voelbaar kan zijn.
 • Zweten: overmatig zweten, ook zonder fysieke inspanning, kan optreden tijdens angstige momenten.
 • Trillen of beven: veel mensen ervaren trillen of beven in hun handen of andere delen van het lichaam als reactie op angst.
 • Ademhalingsproblemen: angst kan leiden tot versnelde ademhaling of zelfs het gevoel van benauwdheid en kortademigheid.
 • Droge mond: angst kan de speekselproductie tijdelijk verminderen, wat resulteert in een droge mond.
 • Spierspanning: langdurige spierspanning is een ander symptoom van angst, wat vaak leidt tot lichamelijke klachten zoals nek- en rugpijn.
 • Misselijkheid of maagklachten: angst kan invloed hebben op de spijsvertering en maag-darmstelsel, wat oner andere kan zorgen voor misselijkheid, maagpijn of diarree.
 • Duizeligheid: een gevoel van duizeligheid of licht in het hoofd zijn kan ook optreden als gevolg van angst.
 • Vermoeidheid: wanneer je veel angst ervaart vraagt dat veel energie van je lichaam, daardoor kun je extra vermoeid zijn.

Ik richt me op het bieden van een veilige, ondersteunende omgeving waarin je jouw angsten kunt confronteren en beheersen. Met jarenlange ervaring in het behandelen van angststoornissen, gebruiken we bewezen therapievormen die zijn aangepast aan jouw individuele behoeften.

Verschillende soorten angststoornissen

Onderstaande angststoornissen komen veel voor.
 

Gegeneraliseerde Angststoornis (GAS) 

Mensen met GAS ervaren voortdurende en overmatige angst en zorgen over alledaagse situaties. Deze zorgen zijn vaak moeilijk onder controle te houden en kunnen het dagelijks functioneren beïnvloeden.

Paniekstoornis

Dit type stoornis kenmerkt zich door het onverwacht en herhaaldelijk ervaren van intense perioden van angst of extreme onrust, bekend als paniekaanvallen. Deze aanvallen kunnen fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweetuitbraken en duizeligheid bevatten.

Sociale Angststoornis (Sociale Fobie): 

Mensen met sociale angststoornis hebben een intense angst voor sociale situaties waarin zij beoordeeld kunnen worden of waar zij negatief beoordeeld kunnen worden door anderen. Dit kan leiden tot vermijding van sociale interacties.

Specifieke fobieën

Dit zijn intense, irrationele angsten voor specifieke objecten of situaties, zoals hoogtevrees, angst voor bepaalde dieren, of vliegangst. De aanwezigheid van of de gedachte aan het object of de situatie kan directe angst of paniek veroorzaken.

Agorafobie

Angst voor en vermijding van plaatsen of situaties waaruit ontsnappen moeilijk of gênant zou kunnen zijn, of waarin geen hulp beschikbaar zou zijn in het geval van een paniekaanval. Vaak betreft dit open ruimtes, openbaar vervoer, winkelcentra, of simpelweg het zijn buiten het eigen huis.

Angst en trauma

Ik heb zelf prenataal trauma in mijn lijf zitten. Als kind van twee 17 jarige ouders, heb ik een imprint van twee verliefde pubers opgebouwd uit onzekerheden, angst en afwijzing. De abortuspoging is mislukt en mijn ouders hebben besloten om mij te houden. Dat laat sporen na. Ik begrijp dus als geen ander hoe het is om met zulke gevoelens te moeten leven. Door de jaren heen ben ik mij gaan verdiepen in de werking van traumatische ervaringen en of het mogelijk is deze te verwerken. De afgelopen 20  jaar ben ik dan ook intensief bezig geweest met kennis van over de hele wereld opdoen, door veel te reizen en allerlei opleidingen en cursussen te volgen. Dankzij mijn brede kennisbron en persoonlijke ervaring weet ik goed wat jij voelt en wat je nodig hebt.

Behandelmethoden die ik toepas

Om angst aan te pakken ga ik als volgt te werk: 

Er zijn reële angsten, zoals bijvoorbeeld een actueel conflict met agressie, een shock door een recent ongeluk, te horen krijgen dat je ziek bent en niet weten wat er aan de hand is…dan werk ik vooral met cognitieve gedragstherapie en geef ik hele praktische tools hoe met deze stressvolle situaties om te leren gaan.

Bij irreële angsten, zoals bijvoorbeeld klachten als dwangmatige gedachten en gedrag, slaap problemen, fysieke klachten zoals bijvoorbeeld hartkloppingen en spanningen, niet kunnen ontspannen, opgejaagd voelen en altijd alert zijn vragen om een andere aanpak. Deze angsten hebben onderliggende oorzaken en deze moeten bij de wortel worden aangepakt. Deze wortel(s) liggen in het lichaamsbewustzijn opgeslagen en kunnen hier bij Sterke Basis worden gevonden en getransformeerd op en veilige en duurzame manier. Als we de wortel hebben gevonden is het nodig om veiligheid en vertrouwen op te gaan bouwen. Dan kun je van overleven naar leven over schakelen.

Recensies

In mijn praktijk ontvang ik cliënten uit onderliggende plaatsen, maar ook vanuit veel plaatsen verder weg in het land.

Therapie Zwolle
Therapie Leeuwarden
Therapie Emmeloord
Therapie Lelystad