IK HELP JE GRAAG BIJ..​

Angst therapie

De oorsprong van angst

Mijn ervaring leert dat de enige weg naar vrede, plezier en het gevoel van verbinding de ontmoeting met je angst is en erdoorheen werken. Dapper zijn betekent voor mij de angst onder ogen zien en het aangaan.

Maar waarom is dat zo moeilijk! Ik heb zelf prenataal trauma in mijn lijf zitten. Als kind van twee 17 jarige ouders, heb ik een imprint van twee verliefde pubers opgebouwd uit onzekerheden, angst en afwijzing. De abortuspoging is mislukt en mijn ouders hebben besloten om mij te houden. Dat laat sporen na. Ik begrijp dus als geen ander hoe het is om met zulke gevoelens te moeten leven. Door de jaren heen ben ik mij gaan verdiepen in de werking van traumatische ervaringen en of het mogelijk is deze te verwerken. De afgelopen 20  jaar ben ik dan ook intensief bezig geweest met kennis van over de hele wereld opdoen, door veel te reizen en allerlei opleidingen en cursussen te volgen. Dankzij mijn brede kennisbron en persoonlijke ervaring weet ik goed wat jij voelt en wat je nodig hebt.

Ik kom er steeds meer achter dat ik op verschillende lagen met dit thema bezig moet zijn:

Fysiek

Mijn zintuigen nemen waar en sturen informatie naar mijn brein. Daar zit een poortwachter (amygdala) die de informatie interpreteert. Als je zoals ik vroeg in je leven trauma hebt meegemaakt dan gaat deze poortwachter meteen de alarmbellen aanzetten en het hele systeem is in rep en roer. Het is dus belangrijk dat je weet dat het biologisch is. Er is een infrastructuur aangelegd die je ten koste van alles wil beschermen. Dat is natuurlijk heel fijn, als het nodig is. Het is ook heel vervelend als het zijn doel voorbij in overdrive gaat.

Emotioneel

Dit is onlosmakelijk aan het fysieke gekoppeld. Emoties worden door de poortwachter aangezet. Als je weet dat het biologisch is, dan hoef je er geen drama van te maken en geeft het je de mogelijkheid om het even te laten razen. Maar ja hoe doe je dat als je hart raast, je ledematen verstijven, je bijna niet meer ademt?

Mentaal

Nu komen de olifantenpaden! Helaas zetten wij ons denken meestal in voor dingen waar het geen verstand van heeft, zoals bijvoorbeeld het verklaren van onze angsten. Zodra namelijk dat hele systeem is getriggerd wordt ons denken het werkelijke probleem. Dit vraagt om bewustwording, discipline en training. Dan kan het denken weer doen waar het goed in is.

Spiritueel

Angst is voor mij een hele grote leermeester, die mij door de jaren heen steeds dichter bij mijn levenspad gebracht heeft. Ik heb de dingen die ik heb meegemaakt ervaren om er iets uit te leren en kennis te maken met wie ik werkelijk ben. Dat gaat ver voorbij angst.

Ja, wat mij betreft is het onze taak om ons te leren kennen: zoals een leraar van mij zei: ‘the most important relationship in creation is between the conscious and the unconscious mind’. De enige manier is het aangaan

 

In mijn praktijk ontvang ik cliënten uit onderliggende plaatsen, maar ook vanuit veel plaatsen verder weg in het land.

Therapie Zwolle
Therapie Leeuwarden
Therapie Emmeloord
Therapie Lelystad