Trauma en de impact en kans van veranderingen

Grote levensveranderingen kunnen een enorme impact hebben op onze mentale, emotionele en fysieke gezondheid. In deze blog ga ik dieper in op veranderingen en wat je kunt doen om zelfs door de moeilijkste situatie te navigeren. 

 

Verandering

Een van de definities van veranderen is: het anders maken of worden. Verandering is een van de meest basale behoeftes van de mens, omdat we nu eenmaal geboren zijn om te ontwikkelen en te leren. Deze behoefte zorgt ervoor dat we in beweging komen. In het begin is alles nieuw en magisch en als we een bedding hebben om op een rustige en overzichtelijke manier door veranderingen heen te kunnen bewegen is er meestal niet veel aan de hand. Zeker als we erop voorbereid worden. We kunnen dan binnen een comfortabele zone groeien. Zo zijn er dagelijks zeker honderden kleine veranderingen waar we comfortabel en op een gegeven moment automatisch doorheen bewegen. 

 

Waar onze coping strategieën vandaag komen

In feite wordt de ‘infrastructuur’ voor het omgaan met verandering al in de buik van onze moeder aangelegd. We beginnen dan meteen met ‘oefenen’. Ieder van ons heeft een totaal unieke imprint en daarop opgebouwd een unieke infrastructuur met DNA, eigenschappen, talenten, (over)levingsstrategieën, zenuwstelsel, informatieverwerking en overtuigingen.

Hier vandaan groeien we op en hebben het samenspel met onze ouders, opvoeders, zussen en broers, andere familie, scholen, vrienden enz. impact hoe we vanuit de imprint en de aanleg ontwikkelen en leren. Al onze coping strategieën komen hier vandaan en dus ook hoe we met veranderingen omgaan.

 

Als veranderingen pijnlijk zijn of een shock veroorzaken

Sommige levensveranderingen zijn zo groot dat sommigen van ons niet meer in staat zijn om deze te managen en je verliest de controle over de situatie en jouw reactie erop. Bij controleverlies wordt het omgaan met veranderingen dan een van de meest ingewikkelde dingen voor de mens. Ons brein is namelijk geprogrammeerd om zoveel mogelijk in onze comfortzone te blijven. Daarom vinden we het fijn om zekerheden in te bouwen in ons leven. Van oudsher worden er al rituelen ingevlochten in het dagelijkse bestaan en zijn routines vaak een noodzaak voor overleving. 

Op deze momenten komt hetgeen dat weggestopt is vaak naar de oppervlakte. Sommige mensen krijgen flashbacks, sommigen krijgen heftige emotionele uitbarstingen of verstarren en anderen gaan vechten. 

 

De behoefte aan veiligheid

Eerder heb ik geschreven dat veranderen, leren en ontwikkelen een van de basisbehoeften is van de mens. Een andere basisbehoefte is veiligheid. Deze twee behoeften komen bij shock, pijn, angst en controleverlies recht tegenover elkaar te staan. En de emoties winnen in deze strijd altijd. De mate van heftigheid van onze emoties of het afsluiten ervan komt voort uit ons onderbewuste, d.w.z. wat het kind in ons heeft geleerd. Als het kind niet heeft geleerd dat het veilig is, dan gaat het meestal uit verbinding en schakelt over op de strategieën die het aangeleerd heeft. Het gevolg hiervan kan aanpassing, onzichtbaar maken, terugtrekken zijn, het alleen doen of een ander masker opzetten dat beschikbaar is.

 

De kans van verandering

Grote levensveranderingen kunnen controleverlies veroorzaken en ons in overlevingstand brengen. En daarmee zijn deze veranderingen ook een grote kans. Ze brengen namelijk naar de oppervlakte, wat nog niet is verwerkt. De heftigheid van de emoties, het piekeren en fysieke of psychische klachten zijn een signaal dat een innerlijk kind in nood is. Dit kind verdient aandacht. Ze verdient het om gehoord, gezien en omhuld te worden. Ze verdient het om te leren over veiligheid. 

Heb jij op dit moment te maken met een grote verandering in je leven en merk je dat angsten, zorgen maken, terugtrekken of een andere overlevingsstrategie de overhand neemt? Loop je tegen muren op of draai je in cirkels? Doe dan mee aan mijn challenge op 25, 26 en 27 oktober a.s. van 19.00 – 20.00. In drie dagen neem ik je mee en ik deel alle informatie met jou die ik de afgelopen 15 jaar als traumatherapeut heb ontwikkeld om vanuit angst naar vrijheid te bewegen. Wat levert het jou op: 

  • Als je je bewust wordt van jouw overtuigingen, kun je de wortel ervan opsporen en veranderen en daarmee creëer je keuzemogelijkheden; 
  • Als je weer in een situatie terechtkomt, die je triggert en je vastzet of stuurloos maakt, kun je opeens de leiding pakken en een andere manier proberen; 
  • Je het stuur in handen en kun je heel rustig aan gaan onderzoeken wat jou goed doet en energie geeft.