Traumatische ervaringen – het licht komt via de wonde

“Het licht komt via de wonde.” Rumi

In deze blog vertel ik waarom de enige weg naar geluk, vrede en innerlijke vrijheid de weg door je verwondingen heen is.

De geboorte van mijn zoon, nu 20 jaar geleden, zette mijn leven volledig op zijn kop. 

De zware bevalling was voor mij een traumatische gebeurtenis die mij heeft laten beseffen dat er diep in mij trauma zit. Deze enorme levensverandering heeft ook de aanzet gegeven te onderzoeken wat de impact van trauma op een mensenleven is en wat nodig is om ervan vrij te komen. Ik ben toen een pad van zelfontwikkeling en onderzoek begonnen. 

Door aan de slag te gaan met mezelf, kwam ik erachter dat ik zelf kind ben uit een abortus poging. Mijn ouders, toen allebei 17 jaar, waren totaal niet klaar voor mij. De poging is mislukt en mijn moeder wilde het een kans geven. Deze ervaring heeft een diepe imprint in mij achtergelaten die de wortel was voor een rode draad in mijn leven met als thema ‘afwijzing’, anders voelen en niet goed genoeg zijn.

Ik was zo dankbaar dat ik eindelijk wist, dat er ook daadwerkelijk ‘iets’ gebeurd was. Hier kon ik in ieder geval mee aan de slag en onderzoeken wat ik nodig had om te helen. Ik heb veel verschillende therapie vormen onderzocht, veel gelezen en workshops gevolgd. Maar ik voelde lang niet het resultaat waar ik op hoopte. Ik had de wortel te pakken, kwam meer in contact met mezelf, maar het lukt me maar niet om werkelijk in het hier en nu te zijn en leiderschap te pakken. Vooral mijn onzekerheid bleef maar terug komen. 

Het werd mijn missie om erachter te komen wat ervoor nodig was om een blijvende verandering te creëren en ‘het stuur’ echt in handen te krijgen en eigen koers uit te zetten.

Mijn onderzoek begon met trauma gerelateerde methodes als Somatic Experiencing, Franz Ruppert en Bert Hellinger en trajecten bij ouderen van oude culturen hebben mij gevormd. Zo ben ik bijvoorbeeld 14 jaar lang iedere donderdag in de leer geweest bij een medicijnman van de Mandan Stam uit Noord-Amerika. 

Het grote AHA-moment kreeg ik tijdens een training van Dr. Joe Dispenza en in de opleiding tot hypnotherapie van Marisa Peer. Hier heb ik geleerd dat in de pijn, in de verwonding ook de doorgang is naar je licht en kracht. Dit gaat voorbij therapie. Het is een pad richting een nieuwe en diepe verbinding met jezelf en daarmee met het leven.

Sinds twee jaar ben ik nu in opleiding tot ‘Pampaseyanoc’ (=Aarde Hoeder) bij Q’ero Shamanen uit Peru. Bij hun leer ik over de kracht van Munay (Universele Liefde) en onze verbinding met alles om ons heen en ik ben in opleiding bij een Antroposofische Huisarts zowel Medische Kennis als ook Antroposofische Geest Wetenschappen.

Als trauma-therapeute heb ik sinds 2007 honderden vrouwen mogen begeleiden van trauma, angst, burn-out, stress naar hun ware natuur, innerlijk leiderschap en vrijheid.

 ‘Mijn cliënten zijn vrouwen die in het verleden traumatische ervaringen  – bijvoorbeeld een relatie met een narcistische partner – hebben doorgemaakt.  Getriggerd door een andere ingrijpende gebeurtenis als een zwangerschap, scheiding, een verhuizing, stress, burn-out, een sterfgeval of ontslag kan zo’n trauma jaren later ‘opeens’ weer de kop opsteken. Het komt voor dat die vrouwen in een stress-situatie telkens opnieuw tegen een muur oplopen en in een depressie geraken zonder dat ze beseffen wat de echte oorzaak is.  Soms zit dat trauma namelijk zo diep in het onderbewuste verborgen dat zij het zich  niet herinneren. Samen met mijn cliënten ga ik dan op zoek naar de oorzaken van het probleem. Het is de kunst een ingang te vinden waardoor een vrouw zich op een dieper niveau opnieuw durft te leren kennen. Dat ze zich ervan bewust wordt dat zij niet haar trauma IS en daar geen schuld aan heeft. Dat is een proces waarbij ik haar help op een veilige manier los te komen van het trauma zodat de zon weer voor haar gaat schijnen en ze weer verlangt naar het leven.’ 

 In mijn praktijk  kun je terecht met allerlei hulpvragen die met trauma, stress en spanning te maken hebben. Via on-line trainingen en individuele behandelingen in haar praktijk in Arnhem helpt ik je om vrij te komen van de impact van trauma, zodat je weer vanuit hun eigen kracht, veiligheid en potentie kunnen leven. 

Als je trauma hebt meegemaakt vindt een afsplitsing plaats van een ‘gezond deel’, een trauma-deel en een ‘overlevings-deel’ in het bewustzijn. ‘Ik leer je hoe je je kunt richten  op het gezonde deel en je weer bewust te worden van jouw natuurlijke kracht.  Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar met hulp is het echt mogelijk. 

Ik zie het als mijn missie vrouwen die vastlopen te begeleiden en ze weer in contact te brengen met hun ware zelf, zodat ze blijvend vanuit een sterke basis gaan leven. ‘Daarvoor is het nodig dat de wortel van de pijn eruit wordt gehaald. Gebeurt dit niet dan blijven ze ronddraaien en worden ze telkens opnieuw het spiraal ingetrokken’. 

Ik wil hierbij een voorbeeld uit mijn praktijk benoemen van een jonge vrouw die door haar oudere broer steeds weer in een grensoverschrijdende situatie terecht kwam. Als gevolg van deze traumatische ervaringen groeide ze op tot een bange, onzekere vrouw met een enorme loyaliteit naar haar familie toe. ‘Door haar met een volwassen blik naar het kind van vroeger te laten kijken en de verbinding te leggen met het kleine meisje kan ze steeds meer voelen dat wat er toen met haar is gebeurd niet ok was, maar dat zijzelf er geen schuld aan had en kon de volwassen vrouw de trauma’s uit het verleden een plek geven en achter zich laten’. 

Hetzelfde gebeurde met de vrouw die telkens opnieuw op ‘foute’ (dominante) mannen viel en daar diepongelukkig door was. ’Tijdens de sessies met haar kwamen we uit bij een jong meisje met een zeer dominante vader. Door neutraal, met de hand op de schouder van het kind, naar dat onschuldige meisje te kijken en te beseffen dat haar geen blaam treft, kan ze het verleden achter zich laten en voortaan gezonde partnerkeuzes maken.’

Loop jij op dit moment tegen muren op? Blijf je maar in cirkels draaien en weet je niet hoe je hier uit moet komen? Heb je al veel geprobeerd en is het je nog niet gelukt om een blijvende verandering te creëren? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ervaar was voor een bevrijding aan de slag gaan met jezelf voor jou kan betekenen.